Sukan K4T mengujakan

24 Oct

Pada Ahad 23 Oktober 2011, di Padang Awam Taman Gasing Indah, Petaling Jaya, Pasti Wilayah Persekutuan telah menganjurkan temasya sukan khas untuk pelajar-pelajar pasti yang berumur 4 tahun (K4T). Program seumpama ini yang pertama kalinya diadakan oleh Pasti Wilayah telah disertai oleh kira-kira 200 orang pelajar pasti 4 tahun yang berada di seluruh Kuala Lumpur. Dan, kali ini kawasan Lembah Pantai pula menjadi tuan rumah.

Program bermula kira-kira jam 9:30 pagi dengan perarakan masuk peserta-peserta sukan dengan diiringi guru masing-masing. Pengarah Pasti Wilayah Persekutuan, Ustaz Mohd Adlin Salleh telah menyampaikan ucapan aluan memulakan majlis. Sdr Nasaie Ismail, Naib Ketua Dewan Pemuda PAS WP juga Ketua Dewan Pemuda Pas Lembah Pantai kemudiannya telah menyampaikan ucapan dan merasmikan program ini. Beliau kemudiannya melepaskan belon tanda program bermula.
Ikrar sukan telah dibacakan oleh adik Muhamad Amirul Arfan dari Pasti As-Sofi, Lembah Pantai manakala doa pula telah dibacakan oleh adik Alya Batrisyia bt Mohd Azmi dari Pasti Nurul Iman, Lembah Pantai. Hadirin terpesona dengan kepetahan dan kelancaran mereka yang baru berusia 4 tahun!

Sebanyak 14 pasti telah mengambil bahagian dengan 7 acara yang dipertandingkan. Acara-acara itu ialah asingkan bola berwarna, menyusun puzzle bernombor, larian bawa belon air, larian bawa baton, isi air dalam cawan, lari berpasangan dengan gelung dan mencari pasangan kasut. Sungguh teruja melihat anak-anak kecil ini beraksi. Ada yang rileks je, ada yang menangis dan berbagai ragam lagi. Jenuh petugas dan guru-guru mengawal anak-anak demi memastikan semuanya berjalan seperti yang dirancang. Syabas kepada mereka semua atas kesungguhan yang diberikan.

2 acara ibubapa telah dipertandingkan iaitu acara kupas epal bagi bapa dan acara asingkan rempah ratus bagi ibu.
Di akhir program, Sdr Hazimi Mamat, Timbalan Yang Di Pertua Pas Lembah Pantai telah sudi hadir menyampaikan ucapan penutup. Acara penyampaian hadiah telah disempurnakan oleh Pengarah Pasti sendiri.
Secara keseluruhan, Pasti Huda SPPK (Segambut) telah mengungguli kejohanan pertama Sukan K4T ini. Naib juara pula adalah gabungan Al-Furqan dan al-Nur (Lembah Pantai). Ar-Raudhah (Bandar Tun Razak) pula menempati tempat ke-3.Syabas dan Tahniah kepada semua pemenang…!

Terima kasih kepada semua yang telah menjayakan program ini terutamanya kepada tuan rumah, Dewan Pemuda PAS Lembah Pantai, PAS Lembah Pantai, Nisa’ WP dan Nisa’ Lembah Pantai. Juga kepada saudara Haris Abd Achim dan pasukan kerjanya yang sungguh tabah, cekap dan mantap. “Wa caya lu…” Jumpa lagi tahun depan, InsyaAllah.

perarakan masuk peserta dan guru ke padang untuk acara perasmian

Ucapan aluan Pengarah Pasti WP

Ucapan perasmian oleh Naib Ketua DPP WP/Ketua DPP Lembah Pantai, Sdr Nasaie Ismail

Di hadapan khemah, mendengar ucapan perasmian

Bacaan ikrar oleh adik Muhamad Amirul Arfan dari Pasti As-Sofi

Bacaan doa oleh adik Alya Batrisyia bt Mohd Azmi dari Pasti Nurul Iman

Pelepasan belon oleh perasmi tanda program bermula

Peserta sedang beraksi, acara lari bawa belon air

Bersiap sedia untuk acara seterusnya

Acara bapa – acara kupas epal kulit terpanjang

Acara ibu – acara asingkan rempah ratus. Sapa menang akan jadi calun isteri musang berjanggut (bagi yang bujang je la)

Ucapan penutup oleh Timbalan Yang Di Pertua Pas Lembah Pantai, Sdr Hazimi Mamat

Pengarah Pasti WP menyampaikan hadiah kepada semua peserta

Acara kemuncak, rebut gula-gula. Rebut dik, jangan tak rebut. Pungut banyak-banyak. Masuk dalam baju pun tak apa.

Juara Sukan K4T Pasti WP 2011 – pasti Al-Huda SPPK

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: